2016. október 24., hétfő

LEVELES ALMÁS TÁSKA




Régóta terveztem,hogy kipróbálom a leveles tészta készítését gluténmentesen. Ez búzaliszttel sem egyszerű feladat,mert sokszor kell hajtogatni és pihentetni. Minden hozzávalónak hidegnek kell lennie,elég nagy ügyességet igényel. Gluténmentes változatban ez nagyon nehéz a glutén hiánya miatt,ami rugalmassá teszi a tésztát. Nem titkolom eléggé megszenvedtem vele,de megérte! Annyira,de annyira finom lett és tényleg leveles a tésztája! Remélem a képeken látszik.
Nem volt könnyű dolgozni vele,mert tört a tészta hajtogatásnál. A négyzetek töltésénél is nagyon óvatosnak kellett lennem,de így is volt amelyik szakadt. Na de az íze és az állaga kárpótolt érte!




A recepthez a Horváth Ilona szakácskönyvet használtam és a lisztet Mester süteménylisztre cseréltem. Igyekszem fázisfotókkal megmutatni az elkészítést.

16 darab lett belőle
25 dkg Mester süteményliszt
UPDATE!!!! Később csináltam sós változatot is,de ahhoz Nutri free mix per pane lisztet használtam. Azzal tökéletes lett a tészta,nem törött könnyű volt dolgozni vele. Javaslom,hogy ezt is inkább Nutri liszttel készítsétek!!!
25 dkg Rama margarin
80 ml hideg víz / Nutri liszthez 1 dl víz
1 mk só
1 tk 10%-os ecet

Kenéshez:1 tojás

5dkg lisztet összegyúrtam 20 dkg margarinnal,lapos téglává formáztam és betettem a hűtőbe.
A 20 dkg lisztet elmorzsoltam az 5 dkg margarinnal,majd hozzáadtam a sót és az ecetet. A vizet apránként adagoltam hozzá,miközben kézzel összegyúrtam. 1 dl vizet készítettem oda,de nem használtam fel csak 80 ml-t,mert túl sok lett volna.
Ezután vágtam a tésztagombócba egy keresztet és letakarva hagytam pihenni 30 percet.
Rizslisztes szilikonlapon kinyújtottam fél centi vastagra a tésztát és a közepébe tettem a margarin téglát.


Majd ráhajtogattam a tésztát.


Kinyújtottam,közben lisztezni kellett,mert ragadt. Harmadolva hajtogattam.


Majd megfordítottam



és ismét kinyújtottam.
Jobbról középre,balról középre és az egészet könyv alakban egymásra hajtottam.





20 percre betettem a hűtőbe.Az egész műveletet megismételtem még 3x. A negyedik hajtogatás után kinyújtottam kb. fél centi vastagra és 10x10 cm-es négyzetekre vágtam fel. A leeső darabokat nem gyúrtam össze,hanem egymásra fektettem és így nyújtottam ki újra.




A töltelék az almás piténél használt,csak fél adag:

3 nagyobb alma
1 tk citromlé
0,8 dl víz
1 ek folyékony Süssina édesítő (vagy 1,5 ek cukor)
25 ml víz+1/2 cs vaníliapuding
10 g margarin
1 mk fahéj

A megpucolt és apró kockára vágott almát beletettem egy lábosba. Ráöntöttem a citrom levét,a vizet és az édesítőt. Miután 2-3 percig rotyogott,hozzáadtam a kikevert pudingot és besűrítettem vele az almát.
Levettem a tűzről és belekevertem a margarint és megszórtam fahéjjal. Ezután hagytam kihűlni!


A négyzetek közepébe 1 kanál tölteléket tettem és félbehajtottam,lenyomkodtam a széleket. Sütőpapíros tepsiben lekentem felvert tojással a háromszögeket. 200 fokos előmelegített sütőben világosbarnára sütöttem.


És ilyen a belseje:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése